III. ročník mezinárodního mistrovství ČR dobrovolných hasičů a záchranářů ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel

V sobotu 18. května 2013 se konal v Milevsku okr. Písek III. ročník mezinárodního mistrovství ČR dobrovolných hasičů a záchranářů ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel. Promotérem a hlavním pořadatelem soutěže je sdružení RacingRescue Milevsko. Do soutěže bylo přihlášeno celkem 13 soutěžních jednotek ze sedmi krajů ČR, čímž došlo k zaplnění startovní listiny pro účastníky z ČR.

A čím je soutěž MMČR - VZOHV specifická? „ Do naší soutěže se může přihlásit jednotka sboru dobrovolných hasičů obce bez rozdílu kategorizace či předurčenosti, dále jakákoliv dobrovolnická organizace a samozřejmě umožnuje mezinárodní účast. Soutěž se snažíme organizovat tak, aby byla přínosem pro účastníky, dále vedla k propagaci záchranářských prací před veřejností a k bližšímu seznámení s Nadací policistů a hasičů.“ Řekl ředitel soutěže Marek Toman. „ Jsme určitým způsobem průkopníky v oblasti soutěží VZOHV pro dobrovolné hasiče. V roce 2010, kdy jsme připravovali 1. ročník, defacto neexistovaly žádné soutěže s tímto zaměřením a nebylo z čeho čerpat. Snažíme se soutěž organizovat tak, aby co nejvíce připomínala reálný zásah u dopravní nehody, proto jako jediní v ČR od samého začátku soutěž startujeme příjezdem a vedením zásahu z techniky hasičů. Hasiči u dopravní nehody také nemají předem připravenou základnu s nářadím, kde je vše po ruce“ dále dodal Toman.

Do Milevska na náměstí nakonec dorazilo 10 soutěžních družstev a bylo se na co dívat, náměstí se zaplnilo rozmanitou technikou. Návštěvníci mohli vidět cisterny za miliony jako např. MB Atego od firmy Rosenbauerblovických hasičů, dále přes nové Tatry, Volvo až po svépomocí upravenou Avii jednotky z Turkovic. Celý den probíhal osvětový program zaměřený pro širokou veřejnost všech věkových kategorií, ale také zábavný program, o který se postarala firma E.ON a další partneři akce. Soutěžící si vylosovali z 16 ti předem určených scénářů a těžká technika se postarala o jejich realizaci. „Šlo opravdu o těžké kousky, ti kluci potili krev, nic nedostali zadarmo. Zkrátka měli situace hodné mistrovství,“ říká Marek Toman.

Soutěžilo se celý den až do pozdních odpoledních hodin, počasí přálo a tak se na milevském náměstí vystřídalo několik set diváků. Soutěžní družstva se ihned po ukončení pokusu odebrala do stanu ředitelství závodu, kde je tým rozhodčích seznámil s hodnocením, pozitivy a negativy jejich zásahu. Kolem 18. hod. byla soutěž ukončena, proběhlo její vyhodnocení a následně slavnostní vyhlášení. Vítěz krom mistrovského titulu dostal prize money ve výši 3.000,- Kč hodnotné ceny od zastoupení firmy MSA a originální pohár, 2. místo 2.000,- Kč, 3. místo 1.000,- Kč, dále každý z účastníků dostal keramickou plaketu a diplom.

A jak zhodnotil soutěž její ředitel Marek Toman? „ Změnou lokality konání nám nastaly nějaké organizační nedostatky, kterých bychom se měli do příště vyvarovat, určitě je našim cílem do budoucna soutěž zkvalitňovat. Jako správnou cestu vidím snahu o co největší reálnost zásahů. Čeká nás velká práce se systémem hodnocení a bodování. Osobně bych se chtěl zaměřit spíše na včasné a efektivní vyproštění zraněné osoby než na stabilizace, pokládání koberců a zametání střepů“. A co připravuje organizace RacingRescue do budoucna? „Tak krom pravidelné odborné přípravy a asistencí v oblasti VZOHV pracujeme na soutěžně-metodickém zaměstnání, které se uskuteční na přelomu srpna a září. Od podzimu budeme pracovat na MMČR-VZOHV 2014. V lednu a únoru pak proběhnou 2-3 kola v kryté hale, odkud se budou moci kvalifikovat družstva do květnového finále 2014, které se uskuteční opět v Milevsku na náměstí E. Beneše“ uzavřel Toman.

Marek Toman