Nadace na Hradě

Pro rodiny, o které pečuje Nadace policistů a hasičů – vzájemná pomoc v tísni, je předvánoční čas každoročně předznamenán společným setkáním. To letošní se uskutečnilo v Praze ve dnech 26. a 27. listopadu a přijelo na něj přes sedmdesát osm dětí a dospělých.  Jako vždy pro ně Nadace připravila „nabitý“ program. Začínal pietním aktem k uctění památky všech policistů a hasičů, kteří obětovali život při plnění svých pracovních povinností, pokračoval prohlídkou Muzea Policie ČR, slavnostním večerem v pražském paláci Žofín, návštěvou Pražského hradu – jeho reprezentačních prostor i výstavy o jeho historii, trocha času zbyla i na procházku předvánoční Prahou. Tradiční tečkou se stalo posezení u vánočního stromečku.

Nadace na Hradě

Nadace policistů a hasičů, jež se snaží ulehčit osud rodinám pozůstalým po policistech a hasičích, kteří zahynuli při plnění služebních povinností, přijímala dary i obdarovávala. Na slavnostním večeru v paláci Žofín předali nejštědřejší sponzoři – Reiffeisenbank, Poštovní spořitelna, Global Assistance, Pojišťovna VZP a Odborový svaz hasičů – symbolické šeky se svými dary do rukou předsedy správní rady a ministra vnitra Ivana Langera a ředitele nadace Vladimíra Šutery. Oba představitelé nadace také poděkovali zástupcům největšího „skupinového“ sponzora, který věnoval formou pravidelných srážek z platu nadaci už přes milion korun - policistům z ústeckého kraje.

„Dnes jsme viděli, že se nadace posouvá ve vývoji zase o krok dál,“ řekl předseda její správní rady Ivan Langer. „Je to živá instituce, která se těší všeobecné vážnosti. Velice mě těší, že není odkázána pouze na dary sponzorů, ale že jde do slova a do písmene o nadaci policistů a hasičů, všech, kteří se ve stále větším počtu rozhodli do nadační kasy pravidelně přispívat. Nikdo z nás netuší, co se stane zítra nebo pozítří, ale nejdůležitější ze všeho je neztratit odvahu k tomu porvat se s osudem.“

Krásným předvánočním dárkem se pro všechny maminky s dětmi i jejich doprovod stala prohlídka reprezentačních prostor Pražského hradu. Pracovníci Kanceláře prezidenta republiky se jim věnovali opravdu nadstandardně, provedli je prostorami, které nejsou veřejně přístupné a nadační rodiny podrobně seznámili s jejich historií.

Při závěrečném posezení u stromečku předal policejní prezident brig. gen. Mgr. Oldřich Martinů všem rodinám finanční podporu a spoustu dárků. Byl čas popovídat si i plánovat. Dorost už se těší na první akci příštího roku – lyžařský výcvik.

red a Jana Malíková, foto ing. M. Marek