Povodně ve Frýdantu se dotkly i nás

Jína Zbyněk, bývalý policista, který je v péči Nadace PaH, při záplavách ve Frýdlantu přišel o vše, co mu dovolovalo pohyb. Jako bývalý policista od svých 26 let tráví život na invalidním vozíku, kdy při zákroku proti pachatelům tr. činnosti, se sám stal obětí násilného trestného činu.

Od loňského roku je v péči Nadace PaH, která pomáhá zlepšit životní podmínky dětem z neúplných rodin po zemřelých policistech a hasičích, kteří zahynuli při výkonu služby a rozšířila pomoc i o postižené policisty a hasiče, kteří v souvislosti s výkonem služby utrpěli těžkou zdravotní újmu, jež jim znemožňuje žít normálním životem.

Nástup povodně ve Frýdlantu dne 7.8.2010 v 11.00 hod. byl tak rychlý, že nebylo možné zachránit věci, které Jínovi pomáhají zařadit se do normálního života. Toho dne večer volal zoufalý Zbyněk Jína do nadace: „ Jsem mimo ohrožení života, protože jsem v prvním patře a voda je jen dva metry v přízemí, ale přišel jsem o všechno, asi budu potřebovat pomoc.“

Je celoživotně upoután na invalidní vozík a závislý na věcech uzpůsobených pro jeho potřebu. Voda přišla tak rychle, že zaplavila okolí do výše dvou metrů. Jína má byt v prvním patře domu, kde přečkal povodeň bez ohrožení života. Bohužel elektrický vozík, který byl v přízemí v garáži, osobní automobil upravený pro jeho ovládání, strojovnu výtahu, který mu pomohlo zafinancovat město a jeho kolegové z OOP Frýdlantu, boiler i plynový kotel, zatopila voda a částečně, či úplně zničila.

Po těchto slovech se rozjela nadační práce pomoci s obnovením možnosti jeho pohybu, zajistit co nejrychleji nové vozíky-přispět a zorganizovat pomoc . Byl osloven dlouholetý partner nadace Zdravotní pojišťovna MV v čele s ředitelem Jaromírem Gajdáčkem, který se okamžitě rozhodl tuto tíživou situaci řešit, aby Jína po opadnutí vody mohl být pohyblivý. V této záležitosti ZPMV pověřila Ing. Tomáše Junga , který jednal s dodavatelem vozíků firmou MEYRA ORTHOPEDIA, kde se setkal s neobyčejně kladným přístupem k vyřešení této situace. Firma se sama aktivně zapojila a poskytla vlastní pomoc.

Jínovi je okamžitě poskytnutý náhradní elektrický i mechanický vozík a to v době, kdy voda opadla a začaly práce na odstraňování škod a zkázy povodně. Současně se jednalo o elektrickém a mechanickém vozíku, který Jína dostane jako nový do užívání.

Nadace na zasedání Správní rady rozhodne o finanční pomoci , kterou Jínovi přispěje na odstranění následků této ničivé povodně. Zbyněk Jína má opět možnost pohybu jako by se nic nestalo, k tomu se vyjádřil slovy: „Děkuji za pomoc, jsem maximálně spokojen. Je to od vás všech moc hezké, jak jste mi rychle dokázali pomoci.“ Z jeho hlasu byla cítit upřímnost a ještě dodal: „Chci poděkovat firmě MEYRA ORTHOPEDIA, Zdravotní pojišťovně MV, také panu Jungovi a jeho rodině, která mi poskytla finanční pomoc,  kamarádům a jiným co mi pomohli  - jsem vám všem moc vděčný.“

Nadace děkuje všem, co Zbyňkovi Jínovi pomohli v jeho krizové situaci, nešlo jenom o povodeň. On pomáhal a chtěl pomáhat před léty, rozhodl se tak, byl těžce zraněn a nyní byla šance mu to tak trochu vrátit. Povedlo se!

Zpracoval: M.Bouda tografie: Zbyněk Jína