U moře v Polsku bylo fajn

Setkáním v Praze začala další nadační dovolená. Sešly se na děti starší osmnáct let, aby se vydaly již podruhé do známého polského letoviska Medzizdroje. Po uvítání, výměně úsměvů a přátelských polibků jsme konstatovali, že partu oživily čtyři nové tváře. Potom jsme nasedli do autobusu a přes Německo vyrazili do Polska - k moři.

Po loňských zážitcích jsme byli plni očekávání a moc se těšili na moře, písečnou pláž a hlavně na kamarády. Po osmi hodinách jízdy jsme byli na místě a ubytovali se v již známých chatkách, v centru letoviska. Následovalo milé přivítání se známými z polské Nadace pomoci vdovám a sirotkům po zahynulých policistech, a pak naše kroky vedly k moři. Počasí nám nepřálo,ale užívali jsme si. První týden nám počasí moc nepřálo, a proto jsme místo opalování a koupání zvolili náhradní program. Navštívili jsme Wolinský Národní Park, kde volně v přírodě pobíhají zubři. Jeden báječný večer jsme prožili na vikingské lodi s hudbou a tancem, který vyvrcholil západem slunce na otevřeném moři. Po přistání jsme s dobrou náladou pokračovali na místní vyhlášené diskotéce na pláži CopaCabana.

Další den nás čekala společná akce s polskou Nadací - procházka u Azurového jezera, která byla zakončena táborákem a opékáním klobás. Abych nezapomněl - také jsme navštívili muzeum voskových figurín. I když nás počasí v začátku zaskočilo, s nudou jsme se nepotkali. Když vysvitlo sluníčko…

Konečně se umoudřilo počasí a my si začali užívat sluníčka u Baltského moře. Na pláži jsme hráli volejbal, fotbal a frisbees s našimi polskými přáteli.

S netrpělivostí jsme čekali na dvoudenní poznávací výlet přes Švédsko do Dánska. První zastávka byla ve švédském Malmö, třetím největším městě Švédska, jež si zachovalo řadu kulturních a architektonických památek. Poté jsme se přepravili trajektem do dánského přístavu, u něhož se nachází zámek známého Hamleta. Naše cesta pokračovala do hlavního města Dánska.

V Kodani jsme si prohlédli místní památky, včetně sídla královské rodiny a chrámu sv. Petra. Po výborné večeři v asijské restauraci jsme se vydali na zpáteční cestu. Poslední dny pobytu jsme se koupali, sportovali a relaxovali u moře, až nastal poslední den a loučení.

Naše přátelství se upevnila a my jsme se, se slzami v očích, vraceli do svých domovů. Tím bych mohl končit, ale nebylo by to úplné: Děkujeme všem sponzorům za hezký pobyt u Baltského moře.

(viz i http://cs.wikipedia.org/wiki/Kronborg) Roman STAŇA